Verkenners

De zeeverkenners van de Paltz- & Eemgeuzen bestaat uit jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. De opkomsten vinden plaats van 13.00u t/m 17.00u.

De zeeverkenners zijn in het zomerseizoen te vinden op de Eem. Hier heeft de groep een eigen haven. We beschikken over een sleper en een 6 lelievletten. Vanaf een verzamelpunt in Soest fietsen we met zijn allen naar de haven.

De kinderen worden in ‘bakken’ verdeeld. Dit zijn groepjes kinderen die samen een boot delen. Gedurende het jaar zijn deze ‘bakken’ hetzelfde. De verkenners leren elkaar zo goed kennen. Per boot/bak is er een bootsman en een kwartiermeester. De bootsman is vaak de oudste uit de boot en heeft de leiding op de boot.  Natuurlijk hebben wij ook ervaren leiding die de kinderen tijdens de opkomsten leert zeilen. Dit doen wij door middel van spel, theorie- en praktijkinstructie.

In het zomerseizoen vinden er verschillende activiteiten plaats die samen worden gehouden met andere scoutinggroepen. Dit zijn bijvoorbeeld de jaarlijkse zeilwedstrijden (1 dag) en het Zuid Wal Kamp ZuWaKa (4 dagen, tijdens het Pinksterweekend). Wat ook ieder jaar terug komt in het vaarseizoen is dat we in de zomervakantie een week op kamp gaan.  We nemen de boten mee naar een locatie (bijvoorbeeld ergens in Friesland) en slapen hier in tenten. Iedere ‘bak’ heeft zijn eigen tent en eigen boot mee op kamp. Tijdens het kamp varen we veel en leren we de kinderen zeilen.  De bootsmannen en kwartiermeesters vertrekken samen met de leiding twee dagen eerder op kamp om de boten naar locatie te varen zodat de jongere leden van de groep op zaterdag aan kunnen sluiten op het kamp en alle benodigdheden aanwezig zijn.

In het winterseizoen hebben we opkomst op de Den Blieklaan in Soest. Hier beschikken we over een groot gebouw met keuken, 2 douches, 2 toiletten, een loods voor de boten, een apart spellokaal voor de zeeverkenners waar op zolder het houtwerk van de boten ligt opgeslagen, een materialenhok/ tevens leidinghok. De kinderen klussen op deze winterdagen, onder leiding van hun bootbegeleider, aan de boten zodat deze er in het vaarseizoen weer netjes bijliggen en we er weer een heel vaarseizoen van kunnen genieten. Een bootbegeleider is een leidinglid die zijn aandacht richt op 1 boot en deze begeleid.

Tijdens het klussen is er altijd tijd voor spel, plezier en ontspanning.